Objectius

Per tots els pobles de la comarca anomenada “Plana de l’Arc” (dins la Plana Alta) de Castelló, se celebren diverses Jornades Culturals, des de fa divuit anys consecutius, on es dóna cabuda a diferents aspectes de la vida social i cultural de les nostres terres i la gent que les habita.

Aquests pobles tenen unes característiques semblants, entre elles la de ser pobles, la majoria d’ells, de menys de tres mil habitants: Vilanova d’Alcolea, Benlloch, la Serra, Rosildos, Ibarsos, Cabanes, Vall d’Alba, Borriol, les Coves, Vilafamés, la Pobla, la Torre i Sarratella. Són pobles rurals on hi ha mancança d’activitats culturals.

Aquestes Jornades posen en contacte els habitants d’aquestes zones per tal de difondre i intercanviar experiències culturals, socials, antropològiques i etnogràfiques que ajuden a enriquir les relacions interpersonals d’aquestes comunitats rurals. Si més no, s’otorga certa importància a les característiques del poble organitzador de l’esdeveniment.

A hores d’ara les Jornades Culturals ja es poden considerar com una iniciativa plenament consolidada que continuarà, així, l’èxit assolit en les edicions anteriors. Sempre han estat inaugurades pel Rector de la Universitat Jaume I; hi han intervingut moltes personalitats del món de la cultura, s’han fet més de quinze exposicions, s’han editat diversos llibres d’actes, de catàlegs i monogràfics. I el que es creu més important, s’ha aconseguit que en els pobles que les acullen, es visca durant tres dies un ambient cultural, plural i participatiu, que resulta molt enriquidor.

Fins ara, i cal que continue sent-ho en el futur, l’organització d’aquests actes ha recaigut en les associacions culturals locals i en les persones que lliurement han volgut aportar la seua il·lusió i treball, amb el recolzament i patrocini d’algunes empreses i institucions.

Acabades les XVIII Jornades Culturals a la Plana de l’Arc, Vilanova d’Alcolea prengué el relleu en la futura celebració d’aquestes Jornades. Per tal motiu i en el sé de l’Agenda 21 de la Cultura de Vilanova d’Alcolea, es convoca a totes les associacions representades a crear la Comissió Coordinadora de les Jornades de la Plana de l’Arc. Així hi participen gran part dels col·lectius i associacions locals i moltes persones a títol individual.

Aquesta Comissió serà l’encarregada de dur a terme totes les tasques d’organització, de coordinació, supervisió i realització de les XIX Jornades a la Plana de l’Arc. La temática de les quals girarà en torn a “El nostre ahir, avui i demà”. Fent tan una mirada al passat cultural i patrimonial, com un treball de visualització de quin volem que siga el futur de les Jornades i del nostre territori.

Els objectius, per tant, són:

  • Donar a conèixer la cultura pròpia els pobles de les comarques de la Plana de l’Arc.
  • Retrobar-nos amb les tradicions pròpies de cada poble, i mostrar-les als pobles veïns.
  • Reflexionar conjuntament al voltant d’aspectes actuals que ens poden afectar: econòmics, socials, urbanístics…
  • Potenciar la relació entre els pobles.
  • Fomentar les relacions socials en el poble organitzador, tant les individuals com les associatives.
  • Potenciar la participació dels immigrants en activitats culturals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s