Publicat el programa de les Jornades

 

Hui divendres dia 23  d’agost (a dos mesos vista) s’ha fet públic el programa provisional de l’edició que fa 18 de les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc.  En el programa destaquen els tres eixos sobre els que versarà l’edició d’enguany de les Jornades: El primer tracta de la recuperació de la memòria històrica sobretot pel que fa al període posterior al Colp d’Estat que desembocà en l,a guerra civil i la dramàtica postguerra. En aquest període la Plana de l’Arc va ser escenari de diversos episodis, alguns de recent descoberta,  que seran tractats en les Jornades per destacats especialistes en la matèria. La postguerra i les persones que van deixar-ho tot per defensar els seus ideals de llibertat seran també objecte d’atenció amb una exposició de l’artista local Juan Plasencia, i el lliurament del catàleg d’aquesta als assistents. Salvador Fernández Cava, destacat estudiós de la guerrilla antrifeixista, oferirà una xerrada sobre el Maquis.

També és memòria històrica, tot i que amb diferent perspectiva, la datació dels masos de Benlloch que ha realitzat l’Associació Cultural Amics de Subarra. Aquest important treball serà editat, presentat i lliurat als assistents a les jornades.

També les grans figures de l’esport que la comarca ha donat, i dóna,  seran motiu d’una exposició i d’un catàleg que ha estat realitzat per membres de l’Associació Esportiva de Benlloch.

Finalment, hi haurà diverses activitats per reivindicar el paper de Benlloch en la vida de l’autor de Tombatossals, Josep Pasqual Tirado,  un fill del qual reposa en el cementeri de Benlloch. Precisament la història d’eixe fill que va morir sent xiquet va inspirar la història del voladoret.

El segon bloc temàtic tracta de l’actualitat de la nostra comarca i de l’espai rural en general. L’acte central és una taula redona que, sota el títol “Transformacions actuals de la societat rural” en la que destacats estudiosos en la matèria tractaran els canvis als que estem assistint des de disciplines com l’economia, la geografia o la sociologia. A mesura que anem confirmant els ponents els anirem fent públics.

El tercer bloc l’ocupen les activitats de lleure, passejades i dinars, en què el coneixement de la cultura gastronòmica i del paisatge locals no són explicats sinó que són viscuts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s